Upsss!!! Video u kome je objašnjen način rešavanja ovog zadatka je zaključan.
ovaj i još 1.500 ostalih videa

380. zadatak za završni ispit iz matematike spada u napredni nivo i obrađuje određivanje mera unutrašnjih uglova trougla u komplikovanijim zadacima. U četiri minuta videa detaljno i postupno objašnjen je načina rešavanja ovog zadatka koji pripada oblasti geometrija iz zbirke za završni ispit. Moći ćete da naučite kako da odredite unutrašnje uglove u jednakokrakom trouglu kada je data simetrala njegovog ugla na osnovici.

Lesson tags: matematika, paid content

6 komentara

Samo prijavljeni Aktivni Članovi mogu ostavljati komentare i postavljati pitanja u vezi ove lekcije.
 1. olisava 24. 02. 2019. at 18:01 #

  1. Ugao Beta je spoljašnji ugao donjeg trougla pa je jednak zbiru dva njemu nesusedna unutrašnja ugla, tj alfa i alfa i po.
  2. Ugao gama je lakše izračunati iz trougla ABC.

  • Saša Popović 25. 02. 2019. at 15:32 #

   Odnično uočavaš stvari i dosta napredno razmišljaš. Svaka čast. Kada vidiš problem sagledaš ga u celosti i nađeš rešenje.
   Ja se trudim da pokažem veliki problem, rasturim ga na male probleme i rešavanjem više malih rešavam veliki problem. To se ispostavilo kao najbolja metoda za učenike koji nemaju nivo znanja koje ti poseduješ 🙂

 2. LjiljanaF 18. 06. 2018. at 19:16 #

  Da li može da se prizna i da je ugao ß prav ugao, odnosno da ima 90°? Jer je on na pravoj simetrali. Pa da se preko tog ugla ß i polovine alfa, izračuna i ugao gama.

  • Saša Popović 18. 06. 2018. at 19:29 #

   Ne, ne može, to bi bila greška. Ugao beta nikako ne može biti prav jer je s simetrala ugla alfa koji je ugao na osnovici. Da je alfa ugao pri vrhu, moglo bi, ovako ne može.

   • LjiljanaF 18. 06. 2018. at 19:39 #

    Hvala na odgovoru i objašnjenju, sutra imam završni ispit iz matematike, pa sada vežbam neke zadatke sa vašeg sajta izvinjavam se, samo nisam baš razumela zašto nije prav ugao ß..

    • Saša Popović 18. 06. 2018. at 20:45 #

     Zbog toga što simetrala ugla nije normala na naspramnu stranicu. Jedini izuzetak je kada je u pitanju simetrala ugla pri vrhu jednakokrakog trougla. Tada i samo tada simetrala ugla sa osnovicom gradi ugao od 90 stepeni.

Scroll Up